30 wrz 2009

Korzenie Codex Alimentarius a współczesny świat - seminarium

Ten kto kontroluje produkcję żywności, rządzi ludźmi - Henry Kissinger

Cykl seminariów. Więcej: http://www.kodeks-a-zdrowie.pl

WARSZAWA 27.10.09
Miejsce: Arena Ursynów ul.Pileckiego 122

WROCŁAW 28.10.09
Miejsce: WKRÓTCE

POZNAŃ 29.10.09
I.C.B. PAN ul. Z. Noskowskiego 12/14

źródło: ICPPC

Giełda Zdrowej Żywności i Produktów Naturalnych ORGANIC

Do Szczecina przyjadą producenci, dystrybutorzy i handlowcy z całej Polski, aby zaprezentować swoje najnowsze produkty i usługi. To już 5 impreza z tego cyklu.

Giełda ORGANIC odbywa się równocześnie z Targami Wykończenia i Wyposażenia Wnętrz WSZYSTKO DLA DOMU, tworząc wspólnie jedno w większych wydarzeń targowych w tej części kraju. Wystawcy wciąż jeszcze mogą się zgłaszać. Więcej informacji o targach: mts.pl/index.php (kp)

info: Międzynarodowe Targi Szczecińskie

29 wrz 2009

10 numer BioKuriera dostępny on line

Jesienny (10) numer BioKuriera można już pobrać w postaci pliku pdf. Zapraszamy na http://biokurier.pl do działu archiwum.

W numerze:
- kuchnia francuska w stylu eko
- ekologiczne sery
- ekologiczne musztardy
- zioła prowansalskie
- o ekologicznych brzoskwiniach i morelach
- aktualności ze świata BIO
- porady
- KONKURS (do wygrania ekologiczna kawa Fairtrade, gadżety, książki)

Przyjemnej lektury!

28 wrz 2009

Żywność ekologiczna w Twoim sklepie... Konferencja BioKuriera

Redakcja BioKuriera, firma Biohurt, Instytut Spraw Obywatelskich oraz Międzynarodowe Targi Łódzkie mają zaszczyt zaprosić na II konferencję BioKuriera pt. "Żywność ekologiczna w Twoim sklepie".

Konferencja odbędzie się 23 października, w trakcie Targów NATURA FOOD w Łodzi (http://www.mtl.lodz.pl/fair/web/index/id/96)

Oto program:

ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA W TWOIM SKLEPIE

11.00 Otwarcie konferencji

11.10- Co to jest BIO? Podstawowe informacje o żywności ekologicznej i produktach ekologicznych (oznakowanie, prawo, certyfikacja) – Dorota Metera (Bioekspert)

11.40 Dlaczego wybierać żywność ekologiczną? argumenty dla Sprzedawców Janina Sokołowska (PKE Gliwice)

12.10 - Barwy, kształty, sposoby ekspozycji i informacji wizualnej w sklepie ekologicznym (Marek Borowiński - MTŁ Targi Łódzkie)

12.40 – Tradycyjny i internetowy sklep z żywnością ekologiczną - doświadczenia i porady - przedstawiciel sieci Żółty Cesarz.

13.10 - - Prelekcja + dyskusja z udziałem publiczności GMO; narastający problem dla producentów ekologicznej żywności. - Łukasz Supergan (Greenpeace)

14.00 - EKO to nie tylko żywność - kosmetyki, środki czystości i inne produkty ekologiczne, (Ireneusz Klawikowski, PRO-ECO)

14.30 - Kampania Naturalne Geny - przykład potencjalnej marki wspierającej sprzedaż produktów ekologicznych. Jak korzystać ze współpracy z organizacjami pozarządowymi - Szymon Surmacz (Instytut Spraw Obywatelskich)

15.00 - Gdzie szukać informacji o produktach i producentach żywności ekologicznej. (Karol Przybylak - Biokurier)

15.30 – Zakończenie konferencji

Możliwe są jeszcze zmiany w ramówce.
Serdecznie zapraszamy!

Jarmark z żywnością ekologiczną w Toruniu

10 października (sobota), w Muzeum Etnograficznym w Toruniu, odbędzie się Jarmark z żywnością ekologiczną. Kiermasz potrwa od godz. 10 do 14.

Na Jarmarku można będzie kupić bezpośrednio od rolników ekologicznych wiele produktów, m.in.: warzywa, ziemniaki, przetwory mleczne i mięsne, oleje oraz produkty z przetwórni ekologicznych: przetwory owocowo – warzywne: soki, sałatki, kiszone ogórki czy korniszony, przetwory zbożowe: mąki razowe, kasze, otręby, makarony, kawę orkiszową i wiele innych produktów dla zdrowia.

Wykaz planowanych wystawców na Jarmarku żywności ekologicznej:
1.Hurtownia Żywności Ekologicznej Biohurt biohurt.pl
2. Rolmięs rolmies.pl
3. EKO – BARĆ Państwo Patalas
4. Gospodarstwo ekologiczne Państwa Pilarskich ekopilarscy.republika.pl
5. Gospodarstwo ekologiczne Państwa Godek
6. Gospodarstwo ekologiczne Państwa Jachymskich
7. Gospodarstwo ekologiczne Państwa Kloneckich
8. Gospodarstwo ekologiczne Państwa Gawineckich
9. EKO Piekarnia www.ekopiekarnia.republika.pl
10. Państwo Magdziak
11. Bio Food biofood.pl
12.Gospodarstwo ekologiczne Sławomira Józefowicza -
13.Wytwórnia Makaronu BIO biobabalscy.pl

info: Ekoland, oddział kujawsko - pomorski

Sprawiedliwy Handel w Polsce

Przybliżenie zasad funkcjonowania Sprawiedliwego Handlu (ang. Fair Trade) oraz dyskusja na temat szans rozwoju ruchu w Polsce to główny cel konferencji „Co Sprawiedliwy Handel wnosi do polskiej gospodarki?”. Spotkanie, które organizuje Polskie Stowarzyszenie Sprawiedliwego Handlu oraz Ministerstwo Gospodarki, we współpracy z partnerami biznesowymi, tj. Det Norske Veritas i PKN Orlen S.A. odbędzie się 2 października br.


Ruch Sprawiedliwego Handlu istnieje w Europie i Ameryce Północnej od prawie 50 lat. Jest on moderowany przez organizacje pozarządowe, których celem jest pomoc marginalizowanym społecznościom krajów rozwijających się poprzez budowę ich podmiotowości i potencjałów ekonomicznych oraz rozwój sprzedaży wytwarzanych przez nie produktów. W prosty sposób pozwala konsumentom na zakup towarów wysokiej jakości, a jednocześnie udzielenie pomocy i wyrażenie poparcia dla etycznych praktyk handlowych.

Certyfikat Fairtrade przyznawany jest obecnie produktom spożywczym, roślinom ozdobnym, bawełnie i piłkom sportowym. W Polsce, według szacunków organizacji pozarządowych, ok. 3 proc. konsumentów rozpoznaje logo Fairtrade. Towary Sprawiedliwego Handlu dostępne są w jednej z polskich sieci delikatesów, sklepach ze zdrową żywnością, sklepach internetowych, a także ofercie nielicznych kawiarni i restauracji.

W wielu innych krajach rozpoznawalność logo Fairtrade jest bardzo wysoka, np. w Wielkiej Brytanii odsetek ten sięga 70 proc. Oprócz dynamicznie rosnącej sprzedaży produktów poparcie dla ruchu objawia się też takimi inicjatywami, jak miasta oraz szkoły Sprawiedliwego Handlu.

Konferencja „Co sprawiedliwy Handel wnosi do polskiej gospodarki” odbędzie się 2 października br. o godz. 11:00 w Centrum Prasowym PAP przy ul. Brackiej 6/8 w Warszawie. Podczas spotkania będzie możliwość dyskusji z p. Hugo Enrique Roblero Gordillo, reprezentantem zrzeszenia spółdzielni drobnych producentów kawy z meksykańskiego stanu Chiapas, który w dniach 1-6 października br. będzie gościł w Polsce na zaproszenie Polskiego Stowarzyszenia Sprawiedliwego Handlu.

Do udziału w konferencji zaproszeni zostali reprezentanci resortów i urzędów zaangażowanych w promowanie zrównoważonego rozwoju w Polsce, a także przedstawiciele biznesu, m.in. BOMI S.A., Żółty Cesarz oraz Kępa Cafe.

źródło: Ministerstwo Gospodarki

25 wrz 2009

Żywność ekologiczna zdrowsza niż konwencjonalna…


Nowy raport francuskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności (AFSSA) uznał, że ekologiczna żywność jest wartościowsza od konwencjonalnej. Zawiera mniej azotanów i pestycydów, które wiążą się z szeregiem problemów zdrowotnych, m.in. cukrzycą i chorobą Alzheimera.

Raport stwierdza, że żywność ekologiczna ma wyższy poziom minerałów i przeciwutleniaczy i niesie ze sobą także inne korzyści. - To bezstronny przegląd dostępnych danych, w przeciwieństwie do innego opublikowanego niedawno przeglądu na zlecenie UK Food Standards Agency, który był szeroko relacjonowany w mediach, a który stwierdzał, że żywność ekologiczna nie przynosi znaczących korzyści – twierdzi Shane Heaton dietetyk Australijskiego Stowarzyszenia Rolników Ekologicznych.
Francuski raport porównuje znacznie więcej czynników niż jego brytyjski odpowiednik. Bierze także pod uwagę kryteria takie jak: zawartość antyoksydantów, resztek pestycydów, czy poziom azotanów. Raport dostępny jest w pliku PDF tutaj.
Podstawowe wnioski płynące z raportu Francuskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności:

1. Rośliny ekologiczne zawierają więcej masy suchej
2. Rośliny ekologiczne mają wyższy poziom minerałów.
3. Rośliny ekologiczne zawierają więcej przeciwutleniaczy, takich jak fenole i kwasu salicylowego (wiadomo, że przeciwutleniacze chronią przed nowotworami, chorobami serca i wielu innych problemów zdrowotnych)
4. Poziom węglowodanów, białek i witamin jest wystarczająco udokumentowany
5. W blisko 100% organiczne produkty nie zawierają żadnych pozostałości pestycydów
6. Warzywa ekologiczne zawierają około 50% mniej azotanów, (wysokie stężenie azotanów jest powiązane z szeregiem problemów zdrowotnych, m.in. cukrzycy i choroby Alzheimera)
7. Zboża ekologiczne zawierają podobny poziom mitotoksyn co konwencjonalne
8. Ekologicznie hodowane bydło zawiera więcej chudego mięsa i więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, niż ich konwencjonalne odpowiedniki
9. Filety z kurczaków ekologicznych zawierają 2 - 3 razy mniej tłuszczu i zawierają więcej kwasów tłuszczowych Omega 3 (które działają antyrakowo i prozdrowotnie).


Źródło: organic-market.info

16 wrz 2009

Przestawiciel małych producentów ekokawy fairtrade w Polsce

Dzięki staraniom Polskiego Stowarzyszenia Sprawiedliwego Handlu, w dniach 1-6 .10.2009 będzie przebywał w Polsce Hugo Enrique Roblero Gordillo - przedstawiciel FIECH- zrzeszenia spółdzielni drobnych producentów kawy ze stanu Chiapas w Meksyku współpracującej z ruchem Sprawiedliwego Handlu.

Jest to pierwsza tego typu wizyta w naszym kraju. Ta rozpowszechniona i popularna w Europie inicjatywa stała się możliwa dzięki współpracy z austriacką organizacją Sprawiedliwego Handlu - EZA. Program obejmuje:

1-3.10: Warszawa gdzie w dniu 2.10.2009 planowana jest konferencja prasowa (informacja w terminie późniejszym) oraz wręczenie dyplomu Sprawiedliwego Handlu spółdzielni uczniowskiej „Kardamon” z I Społecznego LO w Warszawie (ul. Bednarska godz. 13:50). Spółdzielnia jako pierwsza w Polsce inicjatywa uczniowska podjęła sprzedaż produktów Sprawiedliwego Handlu.

2.10. godz: 18:30 w Kępa Cafe – Spotkanie z przedstawicielami organizacji i firm oraz osobami wspierającymi Sprawiedliwy Handel. Wszyscy chętni będą mile widziani. Koordynacja spotkania – Paweł Osipowski tel. 600373724

4-6.10 Gdańsk gdzie w dniu 5 października planowane jest spotkanie z przedstawicielami RM i Zarządu Miasta Gdańsk, spotkania w z uczniami w gdańskich szkołach. Odbędzie się także spotkanie z uczniami szkół średnich w Kwidzyniu organizowane przez Fundację Ekoinicjatywa.

Przedstawiciel Zrzeszenia FIECH w trakcie pobytu w Polsce (1-6.10.2009) będzie dzielił się wiedzą na temat uprawy i produkcji dobrej organicznej kawy z certyfikatem Fairtrade, udzieli również odpowiedzi na pytania: jak rozpoczęła się i co daje współpraca jego społeczności z organizacjami Sprawiedliwego Handlu.
Pan Girdillo, jest kierownikiem meksykańskiej federacji Federación Indígena Ecológica de Chiapas (FIECH),zrzeszającej ekologiczne spółdzielnie rolne złożone z drobnych rolników. Federacja powstała w 1996 roku w ubogim i rolniczym stanie Meksyku –Chiapas.

W niedługim czasie od powstania dzięki podjęciu współpracy z EZA- austriacką Organizacją Sprawiedliwego Handlu oraz niemiecką organizacją GEPA federacja uzyskała certyfikacje Fairtrade na swoje produkty i mogła rozpocząć ich sprzedaż na rynkach zagranicznych. Zawarcie długoterminowych umów z zagranicznymi partnerami umożliwiło zrzeszeniu uzyskanie zdolności kredytowej niezbędnej do budowy własnego potencjału produkcyjnego.

FIECH zrzesza około 2030 drobnych producentów (w tym 700 kobiet) z mniejszości etnicznych Tzotzil, Tzeltal i Mame z ponad 120 społeczności wiejskich na południu Chiapas. Ich ziemie uprawne są wciąż organizowane na zasadzie „ejidal”, co oznacza, że ziemia należy do społeczności, a członkom przysługuje „tylko” prawo jej użytkowania. Działki są mniejsze od 1 ha.

źródło: Polskie Stowarzyszenie Sprawiedliwego Handlu "Trzeci Świat i My"

Misja: bioróżnorodność - coraz bliżej do konferencji


Misja: Bioróżnorodność. Dawne odmiany roślin uprawnych i rasy zwierząt gospodarskich - ochrona różnorodności biologicznej w rolnictwie - to temat konferencji, która odbędzie się w Bachotku k. Brodnicy w dniach 1-3 października 2009.

Głównym celem Konferencji jest integracja środowisk naukowych i praktyków zajmujących się rolniczą różnorodnością biologiczną w naszym kraju. Ważnym aspektem jest także wymiana doświadczeń z podobnymi instytucjami z zagranicy.

Do zaprezentowania swoich doświadczeń w zakresie bioróżnorodności rolniczej zaproszone zostaną (lub już zostały) osoby z instytutów naukowych oraz organizacji pozarządowych, które są specjalistami w tej dziedzinie (m.in. Społeczny Instytut Ekologiczny, Heifer Polska, Pro Specie Rara, Kokopelli).
Poruszone zostaną tematy dotyczące poszczególnych ras zwierząt, grup roślin uprawnych oraz kilka innych zagadnień związanych z tematem Konferencji. Przygotowujemy także grupy robocze (warsztatowe), na których będzie można bardziej szczegółowo zapoznać się z interesującymi Państwa zagadnieniami. Podczas Konferencji będą obecni również zagraniczni wykładowcy z największych europejskich organizacji pozarządowych.

Jednym z punktów Konferencji jest również spotkanie i szkolenie dla lokalnej społeczności. Zorganizowane będą m.in. warsztaty cięcia i pielęgnacji drzew owocowych.

Głównym organizatorem jest Stowarzyszenie Dla Dawnych Odmian i Ras. Więcej informacji oraz zgłoszenia dostępne na stronie: www.misjabioroznorodnosc.ddoir.org.pl

15 wrz 2009

Kiermasz ekologiczny w Jeleniej Górze

Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu zaprasza na XXII Kiermasz Ekologiczny, który odbędzie się w sobotę 19 września o godz. 10 na Placu Ratuszowym w Jeleniej Górze.

W programie Kiermaszu m.in.:

* prezentacja gospodarstw ekologicznych i agroturystycznych
* wystawa prac artystów i twórców ludowych
* prezentacja roślin ozdobnych, kompozycji kwiatowych i wyrobów z surowców naturalnych.

Zadanie dofinansowane ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej we Wrocławiu oraz Powiatowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Miasta Jelenia Góra i Starostwa Powiatowego w Jeleniej Górze w ramach projektu „IV Euroregionalne Spotkania Ekologiczne”.

Więcej informacji na: http://www.dodr.pl/I/news/082009/4/index.shtml

14 wrz 2009

O ekologicznych dożynkach w Przysieku


Ekologiczne, gospodarskie specjały: miód, serniki, oleje, serki, makarony i inne przetwory zaprezentowane zostały podczas XV Krajowych Dożynek Ekologicznych w Przysieku. Impreza połączona została z XX rocznicą istnienia Stowarzyszenia Ekoland. Działacze stowarzyszenia wyróżnieni zostali Krzyżami Zasługi i dyplomami.

Jak co roku dożynki rozpoczęły się mszą święta. Później jej uczestnicy barwnym korowodem przybyli na plac przed Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Przysieku. Tam swoje wyroby prezentowali rolnicy oraz przetwórcy ekologiczni. Zainteresowanie produktami było duże – na festyn przybyło wiele osób z Bydgoszczy, Torunia i okolic. Obecne były także regionalne media.

Największym powodzeniem cieszyły się ekologiczne chleby i miód, ale chętnych nie brakowało także na inne specjały. Klienci często pytali rolników i przetwórców czym ekologiczne produkty różnią się od konwencjonalnych i gdzie można je znaleźć. Ekolodzy zachęcali do odwiedzania sklepów z produktami ekologicznymi, a także informowali o możliwości skorzystania ze sprzedaży bezpośredniej.
Oprócz stoisk z żywnością ekologiczną na festynie w Przysieku prezentowano także najróżniejsze wyroby lokalne i rękodzielnicze.

Imprezie towarzyszyły obchody XX lecia istnienia Ekolandu. Przedstawiciele prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej wyróżnili szczególnie zasłużonych działaczy Krzyżami Zasługi, wręczano także pamiątkowe dyplomy okolicznościowe.

Galeria zdjęć z dożynek ekologicznych: http://picasaweb.google.pl/biokurier/2009Przysiek#

8 wrz 2009

Konkurs jesienny!


W najnowszym(10) numerze BioKuriera ogłosiliśmy konkurs dla czytelników. Na zwycięzców czeka ekologiczna kawa FAIRTRADE Michele BIO oraz gadżety ufundowane przez Wydawnictwo Gaj.

Aby wziąć udział w konkursie wystarczy wymienić 2 najbardziej znane rodzaje francuskiego sera (informacje na ten temat znaleźć można w 10 numerze BioKuriera - wkrótce będzie on dostępny także on line). Zachęcamy także do proponowania tematów, które miałyby być poruszone w gazetce w przyszłości.

Odpowiedzi można przesyłać na nasz adres e-mailowy: redakcja@biokurier.pl do 15 października 2009. Lista zwycięzców opublikowana zostanie w następnym numerze BioKuriera.

2 wrz 2009

Bio Way nowe miejsce na trójmiejskiej mapie barów i restauracji wegetariańskich

Na trójmiejskiej mapie lokali wegetariańskich przybędzie nowy punkt. Od września w Gdańsku przy ul. Wały Jagiellońskie 34 otwarty zostanie drugi lokal sieci restauracji Bio Way. Od ponad roku restauracja ta zdobywała grono miłośników wśród mieszkańców i turystów Sopotu, teraz również gdańszczanie będą mieli dostęp do szerokiej oferty serwowanych dań wegetariańskich.

Bio Way jest odpowiedzią na coraz większą potrzebę gastronomi proekologicznej i prozdrowotnej. Powstał z myślą o Tych, dla których hasło „Jesteś tym co jesz” nie jest jedynie zasłyszanym sloganem.

W menu jest kilkadziesiąt pozycji, w tym ponad 20 dań głównych. Od klasycznych naleśników z twarożkiem i miodem czy placków ziemniaczanych aż do włoskich przysmaków, czyli szpinakowej lazanii z sosem pomidorowym i pysznej zupy serowej. Specjalnością lokalu są pierożki nadziewane brokułami podawane z sosem serowym.
Współczesne tempo życia skłania nas do coraz częstszego jedzenia poza domem i poszukiwania miejsc serwujących posiłki zgodne z zasadami zdrowego żywienia. Filozofią Bio Way jest sprostanie oczekiwaniom klientów którzy chcą odżywiać się zdrowa, a jednocześnie uwzględniają przystępność cen.

Częstymi klientami lokalu są również typowi mięsożercy szukający urozmaicenia w dotychczasowej diecie, którzy nie boją się nowości. Do odwiedzenia Bio Way zachęca także cena. Danie główne kosztuje od 7-12 zł, zupa zaś – około 3 zł.

Co odróżnia Bio Way od innych barów i restauracji?
-posiłki są przyrządzane z warzyw owoców, produktów zbożowych i nabiałowych bez użycia mięsa i ryb;
-receptury budowane są w oparciu o zasady zdrowego i niskokalorycznego jedzenia;
-duży wybór posiłków z uwzględnieniem sezonowych warzyw i owoców;
-posiłki przygotowywane są jedynie z naturalnych składników, bez dodatku konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku;
-potrawy nie są smażone na głębokim oleju;
-przystępna cena;
-szeroki wybór ekologicznych napoi i słodyczy uzupełniający ofertę dań głównych;
-sprawdzeni dostawcy żywności, co gwarantuje wysoką jakość posiłków;

Sopocki a niebawem także gdański Bio Way są lokalami szerzącymi idee zdrowego niskokalorycznego jak również niedrogiego żywienia. Właścicielem takiego lokalu może zostać każdy, kto jest zainteresowany prowadzeniem własnej gastronomi a przy okazji pragnie wspierać ekologię.

Adresy:

Sopot
Ul. Kościuszki 12
81-704 Sopot
Tel ( 058) 551 25 25

Gdańsk
ul Wały Jagiellońskie 34
80- 853 Gdańsk
tel. (058) 301 70 41