19 cze 2008
Włoscy piłkarze jedzą BIO
Sztaby żywieniowe Bologna i US Palermo: dwóch klubów występujących w słynnej, włoskiej lidze piłkarskiej Serie A przygotowują menu dla sportowców w oparciu o żywność ekologiczną.
Palermo ekologiczną dietę wprowadziło sezonie 2004/2005, gdy dr Giuliano Poser dokonał rewolucji w klubowym menu. Oprócz tradycyjnych produktów spożywczych, na potrzeby sportowców (we współpracy z lekarzami) przygotowano ekologiczne batony i napoje energetyczne. Sztab medyczny zdecydował, że każdy zawodnik powinien jeść żywność BIO nie tylko w przerwach między treningami, ale także w codziennej, domowej diecie. –Korzystamy z żywności bio przed wszystkimi naszymi grami treningowymi ¬– zapewnia z kolei lekarz klubowy Bologne, Giovanbattista Sisca.
Palermo w sezonie 2007-08 znalazło się na 6 miejscu Serie A, Bologna natomiast uplasowała się na 2 pozycji serie B, uzyskując tym samym awans do Serie A.
(kp)
(na podstawie włoskiego pisma o produktach ekologicznych AZ BIO)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz