14 lut 2009
Rolnictwo ekologiczne efektywniejsze niż konwencjonalne...
Dobrze prowadzone gospodarstwa ekologiczne mogą osiągać lepsze plony niż konwencjonalne. Cztery wiarygodne, przeprowadzone niedawno badania, dowodzą, że rolnictwo ekologiczne okazuje się być lepszym rozwiązaniem zwłaszcza w okresach gdy występują mniejsze opady – mówi Andre Leu, szef Australijskiej Federacji Rolnictwa Ekologicznego.
Badanie nr 1
Raport przygotowany przez UNCTAD (Konferencja Narodów Zjednoczonych do Spraw Handlu i Rozwoju) i UNEP (Program narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska) wskazuje, że rolnictwo ekologiczne zwiększa plony w Afryce. „…średni plon zboża był 116% większy dla wszystkich afrykańskich projektów i o 128% większy dla projektów w południowej Afryce”. Raport wskazuje, że mimo wprowadzenia w Afryce rolnictwa konwencjonalnego, produkcja jedzenia na osobę jest 10% niższa niż w 1960 roku.
Badanie nr 2
Badania przeprowadzone przez Wisconsin Integrated Cropping Systems Trials dowodzą, że plony ekologiczne w latach “suchych” przerastały plony z gospodarstw konwecjonalnych, a gdy opady utrzymywały się “w normie”, plon pozostawał taki sam. Badacze uzasadniają ten stan rzeczy większą zdolnością uprawianej w sposób ekologiczny gleby do przyjęcia wody z opadów.
Badanie nr 3
Naukowcy z Cornell University z kolei doszli do wniosku że, po upływie 5 lat od rozpoczęcia upraw, wzbogacona gleba pozwala uprawianym ekologicznie terenom generować plony równe lub większe niż w gospodarstwach konwencjonalnych. Zboża konwencjonalne marnieją szybciej w czasie suszy w przeciwieństwie do tych, które uprawiane są metodami ekologicznymi.
Badanie nr 4
Badania przeprowadzone US Agricultural Research Service (ARS) na uprawach rośliny o nazwie orzesznik pekan dowiodły, że sady uprawiane ekologicznie były bardziej efektywne niż konwencjonalne w ciągu ostatnich 5 lat.
Źródło: ogranic-market.info
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz