Jedzenie kształtuje nasze życie - nasze ciała, naszą kondycję psycho-fizyczną , nasze zdrowie. "Łap smak !" to program z misją.
Prowadzący Grzegorz Łapanowski, zachęca widzów do eksperymentowania w kuchni, odkrywania nowych smaków i kulinarnych inspiracji ale przede wszystkim zmusza do refleksji nad codzienną dietą i nakłania do zmian błędnych nawyków żywieniowych. W swoim programie proponuje rozwiązania, które nie tylko są pyszne ale również czynią nasze życie lepszym. Tematem przewodnim każdego odcinka są produkty, które najczęściej wkładamy do koszyka podczas zakupów, takie jak chleb, jajka czy ziemniaki.
Grzesiek "Łapa" Łapanowski ma ambitny cel: jest nim edukacja kulinarna. Chce przekonać widzów, jak ważne są poszczególne etapy przygotowywania potraw, począwszy do świadomego wyboru składników, poprzez ich odpowiednie zestawienie, właściwą obróbkę, aż do zaskakującego, bliskiego doskonałości efektu końcowego.
W każdym odcinku, Grzegorz przedstawi trzy propozycje dań. W pierwszej części programu, będzie to prezentacja produktu-klucza w jego podstawowej formie. Prowadzący skupi się na walorach odżywczych produktu, jego wartościach zdrowotnych i podstawowym smaku. W drugiej części, sprawdzi przepis pochodzący ze starej polskiej książki kucharskiej (Monatowa, Ćwierciakowiczowa) jednak zamiast używać niezdrowych metod przyrządzania potraw promowanych w zamierzchłych czasach przez kucharzy, zaproponuje zdrowsze rozwiązanie. Puentą programu będzie przygotowanie kreacji Grzegorza inspirowanej produktem-kluczem.
Grzegorz Łapanowski - 26 letni polityk wyżywienia, kucharz z zamiłowania, od 8 lat związany z branżą gastronomiczną. Swoje umiejętności rozwijał w Akademii Kurta Schellera (przez ponad rok był asystentem mistrza), w restauracji wegetariańskiej The Sanctuary w Brighton czy w Pałacu Sobańskich w Warszawie. Na co dzień zajmuje się działaniami mającymi na celu promocję zdrowego żywienia, slow food i fair trade. Jest wolontariuszem w Banku Żywności - prowadzi zajęcia edukacyjne z dziećmi, stworzył książkę kucharską EFTE Cook Book, jest także członkiem Koalicji na rzecz Sprawiedliwego Handlu.
Daty i godziny emisji:
8 listopada, niedziela, godz. 16:40 - odc. 1
9 listopada, poniedziałek, godz. 11:00 - odc. 1
9 listopada, poniedziałek, godz. 02:15 - odc. 1
10 listopada, wtorek, godz. 21:00 - odc. 1
11 listopada, środa, godz. 07:30 - odc. 1
info: kuchnia.tv
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz