6 sty 2009

Dlaczego warto spróbować BIO?


Niektórym przypomina smaki i zapachy z babcinej kuchni. Dla innych jest sposobem na walkę z alergią. Jeszcze inni zwracają uwagę na to, że kupując ją, dbają o środowisko. Nie brakuje takich, którzy przy jej wyborze kierują się strachem wznieconym przez coraz powszechniejsze afery w przemyśle spożywczym. Sięga się po nią także z pobudek związanych z ... aktualną modą na bycie "eko". Asortyment żywności ekologicznej w Polsce zwiększa się w imponującym tempie - na sklepowych półkach z żywnością BIO jest coraz tłoczniej i barwniej. Chcielibyśmy przypomnieć dlaczego warto sięgać po BIO.

Gwarancja jakości potwierdzona certyfikatem

Smak jest uczuciem bardzo subiektywnym, ważne jednak by "niebo w gębie" nie okazało się piekłem dla naszego zdrowia. Kupując certyfikowaną żywność ekologiczną wiemy, że ścisłej kontroli (więcej na ten temat w artykule A. Szeremety wewnątrz numeru) poddany został nie tylko efekt końcowy w postaci produktu na sklepowej półce, ale także jego przechowywanie, proces przetwórczy, konfekcjonowanie i oznakowanie. Wiemy więc, że jemy nie tylko smacznie, ale i bezpiecznie.

Wspieranie gospodarowania przyjaznego naturze

Wybór ekologicznej żywności ma głębszy podtekst systemowy. Sięgając po takie produkty popieramy oparte na bliskich naturze zasadach rolnictwo. Rolnik, czy sadownik ekologiczny nie używa syntetycznych nawozów mineralnych oraz chemicznych środków ochrony roślin. Do nawożenia gleby stosowane są naturalne nawozy organiczne. Co więcej, w gospodarstwach ekologicznych warunki chowu zwierząt są zgodne z ich wymaganiami gatunkowymi pod względem potrzeb bytowych, w tym dostępu do światła i swobodnych wybiegów, wielkości stada oraz wyżywienia. Do pasz nie dodaje się antybiotyków ani stymulatorów wzrostu i apetytu. Rolnictwo ekologiczne przyczynia się także do zachowania urozmaiconego krajobrazu wiejskiego poprzez unikanie wielkich upraw monokulturowych.

Nie dla GMO


Produkty ekologiczne nie mają nic wspólnego z gentechniką, której obawia się wielu z konsumentów. W chwili gdy w Polsce brak odpowiednich przepisów i systemu znakowania żywności zawierającej GMO, wybór produktów ekologicznych jest najlepszy sposobem na to by unikać genetycznie modyfikowanych organizmów.

Bio jest zdrowsze

Twierdzenia tego nie da się jednoznacznie potwierdzić badaniami naukowymi (choć są one wciąż przeprowadzane), ze względu na trudność w sporządzeniu w pełni wiarygodnej i akceptowanej przez wszystkich metodologii badań. Nie brakuje jednak relacji i doświadczeń autentycznych ludzi, którzy "na sobie" przekonali się o korzyściach płynących ze spożywania żywności ekologicznej.

Karol Przybylak, (BioKurier, nr 5/2008)/ www.biopodstawy.biokurier.pl

Brak komentarzy: