
Dobrze prowadzone gospodarstwa ekologiczne mogą osiągać lepsze plony niż konwencjonalne. Cztery wiarygodne, przeprowadzone niedawno badania, dowodzą, że rolnictwo ekologiczne okazuje się być lepszym rozwiązaniem zwłaszcza w okresach gdy występują mniejsze opady – mówi Andre Leu, szef Australijskiej Federacji Rolnictwa Ekologicznego.
Badanie nr 1
Raport przygotowany przez UNCTAD (Konferencja Narodów Zjednoczonych do Spraw Handlu i Rozwoju) i UNEP (Program narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska) wskazuje, że rolnictwo ekologiczne zwiększa plony w Afryce. „…średni plon zboża był 116% większy dla wszystkich afrykańskich projektów i o 128% większy dla projektów w południowej Afryce”. Raport wskazuje, że mimo wprowadzenia w Afryce rolnictwa konwencjonalnego, produkcja jedzenia na osobę jest 10% niższa niż w 1960 roku.
Badanie nr 2
Badania przeprowadzone przez Wisconsin Integrated Cropping Systems Trials dowodzą, że plony ekologiczne w latach “suchych” przerastały plony z gospodarstw konwecjonalnych, a gdy opady utrzymywały się “w normie”, plon pozostawał taki sam. Badacze uzasadniają ten stan rzeczy większą zdolnością uprawianej w sposób ekologiczny gleby do przyjęcia wody z opadów.
Badanie nr 3
Naukowcy z Cornell University z kolei doszli do wniosku że, po upływie 5 lat od rozpoczęcia upraw, wzbogacona gleba pozwala uprawianym ekologicznie terenom generować plony równe lub większe niż w gospodarstwach konwencjonalnych. Zboża konwencjonalne marnieją szybciej w czasie suszy w przeciwieństwie do tych, które uprawiane są metodami ekologicznymi.
Badanie nr 4
Badania przeprowadzone US Agricultural Research Service (ARS) na uprawach rośliny o nazwie orzesznik pekan dowiodły, że sady uprawiane ekologicznie były bardziej efektywne niż konwencjonalne w ciągu ostatnich 5 lat.
Źródło: ogranic-market.info
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz