2 mar 2009

BioFach 2009: Nowe polskie produkty BIO

Targi BioFach to świetna okazja, aby zaprezentować produkty, które na rynku dostępne są od niedawna lub dopiero się na nim pojawią. Z możliwości tej korzystają także polskie firmy.

Na stoisku województwa wielkopolskiego firma Vin-Kon zaprezentowała tradycyjne wino z dzikiej róży. Surowiec do produkcji trunku pochodzi z polskich certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Wino ma lekko słodki smak. Wyczuwalny jest aromat dzikiej róży, co wpływa również na oryginalne walory smakowe ekologicznego wina. Butelka ma pojemność 750ml, a trunek około 12% alkoholu. Orientacyjna cena w polskich sklepach to 20-25zł.

Firma Frąckowiak zaprezentowała pierwszy w Polsce ekologiczny ser smażony z Granowa. Ser wytwarzany jest z ekologicznych surowców, pochodzących z ekologicznej mleczarni w Łukcie. Stąd pozyskiwany jest certyfikowany twaróg i masło. Smażony ser powstaje dzięki naturalnym procesom gliwienia twarogu oraz w trakcie powolnego smażenia i delikatnego mieszania, rozpuszczającego się twarogu. Ser smażony ma gęstą konsystencję, ale jego ogrzanie sprawia, że może być bardziej ciągnący i lejący. Trwałość sera gwarantuje tradycyjny sposób smażenia w wysokiej temperaturze. Opakowania bio serka to 150g, termin ważności około 30 dni, certyfikat Ekogwarancji, koszt około 6-7zł. Do wyrobu serka smażonego używany jest wiejski ekologiczny chudy twaróg, ekologiczne wiejskie masło extra oraz sól.
(mpz)

Brak komentarzy: