2 kwi 2009

Artyści dla Polski wolnej od GMO - po konferencji


30 marca w warszawskiej restauracji 'Absynt' odbyła się konferencja prasowa pt. 'ARTYŚCI DLA POLSKI WOLNEJ OD GMO.

Tradycyjna i ekologiczna żywność zamiast GMO'. W konferencji zorganizowanej przez ICPPC wzięli z udział: LAUREAT OSKARA, JAN A.P. KACZMAREK, Piotr Petryka, restaurator, członek międzynarodowego ruchu Slow Food, dr Zbigniew Hałat, lekarz medycyny specjalista epidemiolog, prezes Stowarzyszenia Ochrony Zdrowia Konsumentów, oraz nasze bohaterskie rolniczki: Danuta Pilarska, prezes Związku Rolników Ekologicznych "SerceEKOziemi" i Edyta Jaroszewska-Nowak prezes stowarzyszenia EKOLAND (oddział zachodniopomorski). Konferencję prowadzili: Jadwiga Łopata i Sir Julian Rose z ICPPC(*).Podczas konferencji przekazano aktualne informacje związane z kampanią 'Polska wolna od GMO'.

.. Genetycznie modyfikowana żywność stanowi jedno z większych zagrożeń dla świata. Niezależne badania dowodzą katastrofalnego wpływu GMO na zdrowie zwierząt, na których prowadzono doświadczenia. Nie ma powodu sądzić, że zdrowie ludzi nie ulegnie podobnej dewastacji... - powiedział Jan A.P. Kaczmarek www.jan-ap-kaczmarek.com

.. Jedzenie to źródło naszej energii, zdrowia, dobrego samopoczucia. Jedzenie może być różnorodne, smaczne, może dawać nam przyjemność, a rolnikom godziwe utrzymanie. Ale może też być zupełnie inaczej. Żywność produkowana w oparciu o GMO i monokulturowe, przemysłowe rolnictwo to globalna, homogeniczna papka. Różnorodność zaznacza w niej wyłącznie kolorowe opakowanie, dodatek barwnika i aromatu "identycznego z naturalnym"... - powiedział Piotr Petryka, restaurator

Natomiast Sir Julian Rose, prezes ICPPC i Jadwiga Łopata, laureatka Nagrody Goldmana (ekologiczny Nobel), Człowiek Roku 2008 przedstawili "Zasadę Bliskości" Strategię dla Przyszłości Polskiej Wsi i Gospodarki Wiejskiej http://icppc.pl/gmo/prezentacje/30marca2009.pdf

Sir Julian Rose m.in. powiedział: '...Tradycyjne rolnictwo jest wypierane przez rolnictwo wielkoprzemysłowe, które w dramatyczny sposób niszczy lokalną ekonomię, zdrowie ludzi i zwierząt, jak również naturalne i kulturowe bogactwo. Naszym celem musi być przywrócenie suwerenności żywnościowej i energetycznej na poziomie lokalnym, regionalnym i narodowym...'

'...Wiele małych i średnich gospodarstw chłopskich i rodzinnych to ciągle niedoceniane bogactwo stanowiące fundament, na którym polscy obywatele będą musieli opierać się w przyszłości i od którego zależy narodowe bezpieczeństwo żywnościowe...'
dodaje Jadwiga Łopata.

ZDJĘCIA: http://icppc.pl/galerie/artyscidlapolskiwolnejodgmo/

Brak komentarzy: