13 sie 2009

Stan rolnictwa ekologicznego na świecie


32,2 miliona hektarów ziemi było uprawianych metodami ekologicznymi w 2007 roku, według raportu World Watch Institute (www.worldwatch.org). 2/3 tej powierzchni znajduje się na terenie krajów wysokorozwiniętych. W porównaniu z rokiem 2006 odnotowano 5% wzrost.

W zestawieniu z rokiem 2000 powierzchnia ekologicznie uprawianej ziemi zwiększyła się natomiast aż o 118%. Rolnictwo zgodne z prawami natury obecne jest w 141 krajach, ale powierzchnia takich upraw to wciąż mniej niż 1% całych światowych terenów rolniczych. Największy udział ziemi uprawianej ekologicznie w stosunku do powierzchni całego kraju odnotowano w Oceanii. Ponad 1/3 tamtejszych pól (12,1 miliona ha) uprawnych należy do gospodarstw ekologicznych. Na Starym Kontynencie rolnictwo ekologiczne skoncentrowane jest przede wszystkim na terenie Włoszech, Hiszpanii i Niemczech – tam znajduje się 40% europejskich bio upraw. Z kolei w Hiszpani, Polsce i Wielkej Brytanii odnotowano największy przyrost od 2006 roku, ale państwa w wschodniej i południowo-wschodniej Europie także odnotowały znaczące wzrosty.
Także światowy popyt na ekologiczną żywność rośnie bardzo szybko. W 2007 światowa wartość obrotów na rynku BIO osiągnęła 46 bilionów $. 54% z tej liczby to obroty odnotowane w krajach Unii Europejskiej. Żywnością BIO interesuje się coraz więcej potężnych graczy na globalnym rynku spożywczym. Coraz więcej popularnych ekologicznych marek jest posiadanych przez duże przedsiębiorstwa międzynarodowe takie jak Kraft, General Mills, Heinz czy Kellog. Niektóre firmy rozpoczęły także produkcje ekologicznych wersji swoich najpopularniejszych produktów.
Pełna wersja raportu World Watch Institute zostanie opublikowana we wrześniu 2009.

Brak komentarzy: