24 lis 2009

Raport. GMO zwiększa użycie pestycydów w uprawie zbóż


W ciągu ostatnich 13 lat zużycie pestycydów wzrosło o ok. 144 milionów kilogramów w porównaniu do czasów gdy w uprawach nie wykorzystywano roślin GMO – to najważniejszy wniosek z raportu amerykańskich naukowców z The Organic Center.

W 69 stronicowym raporcie „Wpływ upraw GMO na użycie pestycydów. Ostatnie trzynastolecie” naukowcy, na podstawie danych Departamentu Rolnictwa USA, porównywali średnie wykorzystywanie pestycydów zarówno na polach, na których uprawiane były rośliny GMO, jak i na konwencjonalnych uprawach bez GMO. W przypadku roślin GMO zanotowano średni wzrost o około 0,25 funta na akr. Tylko w 2008 roku na polach z odmianami genetycznie modyfikowanymi wykorzystano 26% pestycydów więcej niż w uprawach niemodyfikowanych odmian. Najczęściej uprawiane rośliny genetycznie modyfikowane to odmiany: kukurydzy, soi i bawełny. Warto wziąć to pod uwagę podczas zakupów.

Pestycydy to substancje syntetyczne lub naturalne stosowane do zwalczania organizmów szkodliwych lub niepożądanych, używane głównie do ochrony roślin uprawnych, lasów, zbiorników wodnych, ale również zwierząt, ludzi, produktów żywnościowych, a także do niszczenia żywych organizmów, uznanych za szkodliwe, w budynkach inwentarskich, mieszkalnych, szpitalnych i magazynach. Oprócz negatywnego oddziaływania na glebę i środowisko naturalne, ich pozostałości w żywności mogą być szkodliwe dla ludzi.

Raport: Impacts of Genetically Engineered Crops on Pesticide Use: The First Thirteen Year odstępny jest na stronie internetowej The Organic Center

Brak komentarzy: