3 lis 2008
Jak wybrać najlepszą oliwę z oliwek?
Tradycją targów BioFach jest coroczne wybieranie przez konsumentów najlepszej oliwy w oliwek w barze oliwkowym. W 2008 roku do konkursu zgłoszono 61 oliw z oliwek. Degustacja oliwy trwa 3 dni i po tym terminie ogłoszony zostaje zwycięzca. Każda oliwa ma kod i przypisany numer. Biorący udział w degustacji otrzymują 3 niebieskie szklanki i 4 różne gatunki oliwy z oliwek do degustacji. Minimum 10 razy każda oliwa jest smakowana. Szklanka do degustacji jest ogrzewana w dłoni i z niej smakowana jest oliwa. Aby zneutralizować smaki poszczególnych oliw, konsumenci spożywali kawałki surowych jabłek. Każdy z oceniających musiał odpowiedzieć na 3 pytania dotyczące: zapachu, smaku i ogólnych odczuć po degustacji danej oliwy. Cały konkurs odbywa się na żywo, więc do ostatniego momentu nie wiadomo, która z oliwa z oliwek zwycięży.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz