Wbrew obawom branży wina biologicznego, która na przełomie roku raczej mało optymistycznie spoglądała na rok 2009, sytuacja lepsza niż przypuszczano. Rynek waha się między czarnym zerem i lekkim wzrostem. Tego typu komunikaty docierają z Niemiec, Austrii, Włoch, Francji i Hiszpanii.
Jedynie w gastronomii odnotowywany jest spadek przychodów. Konsumenci w dobie kryzysu szybciej wycofują się do swoich domowych zaciszy. Skutek: Spożycie poza domem maleje. W miejsce tego klienci wolą wydać swoje pieniądze na wyroby, które przyczyniają się do wzrostu współczynnika dobrego samopoczucia w domu. Do tego należy również segment win biologicznych, mówi Kristina Simon z Moselland-Marketing, Niemcy.
Wina ekologiczne powstają także w Polsce. Firma Jantoń posiada w ofercie ekologiczne wino Aronica z aronii,a VinKon ekologiczne wino z dzikiej róży (więcej: biokurier.blogspot.com/2009/03/biofach-2009-nowe-polskie-produkty-bio.html).
źródło: infobio.pl ; BioFach
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz