14 wrz 2009
O ekologicznych dożynkach w Przysieku
Ekologiczne, gospodarskie specjały: miód, serniki, oleje, serki, makarony i inne przetwory zaprezentowane zostały podczas XV Krajowych Dożynek Ekologicznych w Przysieku. Impreza połączona została z XX rocznicą istnienia Stowarzyszenia Ekoland. Działacze stowarzyszenia wyróżnieni zostali Krzyżami Zasługi i dyplomami.
Jak co roku dożynki rozpoczęły się mszą święta. Później jej uczestnicy barwnym korowodem przybyli na plac przed Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Przysieku. Tam swoje wyroby prezentowali rolnicy oraz przetwórcy ekologiczni. Zainteresowanie produktami było duże – na festyn przybyło wiele osób z Bydgoszczy, Torunia i okolic. Obecne były także regionalne media.
Największym powodzeniem cieszyły się ekologiczne chleby i miód, ale chętnych nie brakowało także na inne specjały. Klienci często pytali rolników i przetwórców czym ekologiczne produkty różnią się od konwencjonalnych i gdzie można je znaleźć. Ekolodzy zachęcali do odwiedzania sklepów z produktami ekologicznymi, a także informowali o możliwości skorzystania ze sprzedaży bezpośredniej.
Oprócz stoisk z żywnością ekologiczną na festynie w Przysieku prezentowano także najróżniejsze wyroby lokalne i rękodzielnicze.
Imprezie towarzyszyły obchody XX lecia istnienia Ekolandu. Przedstawiciele prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej wyróżnili szczególnie zasłużonych działaczy Krzyżami Zasługi, wręczano także pamiątkowe dyplomy okolicznościowe.
Galeria zdjęć z dożynek ekologicznych: http://picasaweb.google.pl/biokurier/2009Przysiek#
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz