18 gru 2009
Ekożywność na igrzyskach olimpijskich i mundialu
Żywność ekologiczna będzie stanowić istotny element cateringu najważniejszych, światowych zawodów sportowych. Organizatorzy Mistrzostw Świata 2014 (Brazylia) oraz letnich Igrzysk Olimpijskich 2012 i 2016 (Londyn, Rio de Janeiro) zapowiadają, że przy okazji mega imprez będą promować zrównoważony rozwój i wykorzystywać żywność ekologiczną oraz produkty Fair Trade.
Komitet Organizacyjny Igrzysk w Londynie (LOCOG) to pierwsza organizacja tego typu, która opublikowała strategię żywnościową (Food Vision, http://www.london2012.com/documents/locog-publications/food-vision.pdf) dla igrzysk. Przesłanie dokumentu jest proste: zapewnić żywność w najwyższej jakości, na gigantyczną skalę i przy zachowaniu zasad zrównoważonego rozwoju. Produkty wykorzystywane w trakcie imprezy będą musiały spełniać określone standardy. Dla przykładu: banany, herbata, kawa czy cukier powinny pochodzić ze Sprawiedliwego Handlu (Fair Trade), a produkty mleczne, jaja i mięso, w miarę możliwości z gospodarstw ekologicznych. Standardy związane z rybami odwołują się do Standardów Postępowania wyznaczonych przez FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa).
Także Brazylijczycy, którzy w najbliższym czasie organizować będą dwie imprezy o skali światowej: Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej (2014) oraz Igrzyska Olimpijskie(2014), zamierzają zorganizować je w „zielonym” stylu. –Chcielibyśmy, aby żywność serwowana w trakcie zawodów była w 100% ekologiczna. Zdajemy sobie jednak sprawę, że to raczej niemożliwe. Jeśli uda się osiągnąć 10% udział takich produktów w cateringu mundialu będziemy usatysfakcjonowani. Mistrzostwa Świata i Igrzyska Olimpijskie postrzegamy jako dobrą okazję do promocji ekoproduktów i zrównoważonego rozwoju – tłumaczy w wywiadzie udzielonym portalowi organic-market.info Joe Carlo Viana Valle, brazylijski sekretarz stanu odpowiedzialny za naukę, technologię i sprawy społeczne.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz