4 mar 2009

Biofach 2009: Ekologiczne tulipany z Holandii


Holenderskie gospodarstwo rodzinne Bioflora zaprezentowało bogatą ofertę ekologicznych roślin cebulkowych.

Jak zaznaczają właściciele tej firmy: W produkcji bio tulipanów pozwalamy działać naturze. Nie stosujemy żadnych chemikaliów, tak jak jest to w chemicznym procesie produkcji cebul, bo tak to trzeba nazwać. Naszym priorytetem jest kultywacja ziemi, właściwe nawożenie i odpowiedni płodozmian. Do nawożenia używamy tylko nawozów naturalnych, zwierzęcych, a płodozmian na polach prowadzimy 7-letni. Zanim na polu pojawią się tulipany przez 4 lata jest mieszanka traw. Następnie wkopujemy cebulki tulipanów, później przez dwa lata uprawiamy na polach po kwiatach warzywa, by następnie powrócić do traw przez kolejne 4 lata. Nasze cebulki wysadzamy niezbyt gęsto, tak aby miały wystarczającą ilość miejsca na rozwinięcie i aby nie były zagrożone chorobami grzybowymi. Przewiew między kwiatami działa zapobiegawczo właśnie przed chorobami grzybowymi. Nawadnianie pól odbywa się wieczorami i w nocy. Plon jest średnio o 15-20% niższy niż tulipanów konwencjonalnych i chemicznych, ale nasze cebulki są mniejsze niż konwencjonalne, ale znacznie trwalsze i odporniejsze na choroby.

Gospodarstwo jest firmą rodzinną, która od 1985 roku uprawiała tulipany najpierw konwencjonalnie, a od 2001 roku tylko ekologicznie. Całe gospodarstwo jest prowadzone również wg zasad ekologicznych. Naszym mottem jest, aby dawać kobietom bio kwiaty, bo wtedy są one wyjątkowo wyjątkowe, tak jak wyjątkowe są kwiaty ekologiczne. Kwiaty z plantacji ekologicznych zdecydowanie dłużej trzymają się w ziemi i zachowują świeżość i kolor w wazonie. Cebulki tulipanów i innych kwiatów eksportujemy m. In. do USA, Francji, Włoch. Z każdych dwóch cebulek posadzonych do ziemi jedna zawsze idzie na sprzedaż.(mpz)

Brak komentarzy: