25 wrz 2009

Żywność ekologiczna zdrowsza niż konwencjonalna…


Nowy raport francuskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności (AFSSA) uznał, że ekologiczna żywność jest wartościowsza od konwencjonalnej. Zawiera mniej azotanów i pestycydów, które wiążą się z szeregiem problemów zdrowotnych, m.in. cukrzycą i chorobą Alzheimera.

Raport stwierdza, że żywność ekologiczna ma wyższy poziom minerałów i przeciwutleniaczy i niesie ze sobą także inne korzyści. - To bezstronny przegląd dostępnych danych, w przeciwieństwie do innego opublikowanego niedawno przeglądu na zlecenie UK Food Standards Agency, który był szeroko relacjonowany w mediach, a który stwierdzał, że żywność ekologiczna nie przynosi znaczących korzyści – twierdzi Shane Heaton dietetyk Australijskiego Stowarzyszenia Rolników Ekologicznych.
Francuski raport porównuje znacznie więcej czynników niż jego brytyjski odpowiednik. Bierze także pod uwagę kryteria takie jak: zawartość antyoksydantów, resztek pestycydów, czy poziom azotanów. Raport dostępny jest w pliku PDF tutaj.
Podstawowe wnioski płynące z raportu Francuskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności:

1. Rośliny ekologiczne zawierają więcej masy suchej
2. Rośliny ekologiczne mają wyższy poziom minerałów.
3. Rośliny ekologiczne zawierają więcej przeciwutleniaczy, takich jak fenole i kwasu salicylowego (wiadomo, że przeciwutleniacze chronią przed nowotworami, chorobami serca i wielu innych problemów zdrowotnych)
4. Poziom węglowodanów, białek i witamin jest wystarczająco udokumentowany
5. W blisko 100% organiczne produkty nie zawierają żadnych pozostałości pestycydów
6. Warzywa ekologiczne zawierają około 50% mniej azotanów, (wysokie stężenie azotanów jest powiązane z szeregiem problemów zdrowotnych, m.in. cukrzycy i choroby Alzheimera)
7. Zboża ekologiczne zawierają podobny poziom mitotoksyn co konwencjonalne
8. Ekologicznie hodowane bydło zawiera więcej chudego mięsa i więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, niż ich konwencjonalne odpowiedniki
9. Filety z kurczaków ekologicznych zawierają 2 - 3 razy mniej tłuszczu i zawierają więcej kwasów tłuszczowych Omega 3 (które działają antyrakowo i prozdrowotnie).


Źródło: organic-market.info

Brak komentarzy: