24 cze 2009

FAPA: Polskie rolnictwo ekologiczne będzie się rozwijać


Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA ocenia, w najbliższych latach spodziewany jest w Polsce dynamiczny rozwój rolnictwa ekologicznego, przede wszystkim owoców i warzyw - podaje portal spożywczy.


Według szacunków organizacji, w najbliższych latach około 5-10 proc. owoców będzie pochodzić z upraw ekologicznych.W ubiegłym roku ekologiczne warzywa uprawiane były na powierzchni ok. 8,7 tys. ha co przełożyło się na rolnicy uzyskali z nich 24,4 tys. ton warzyw. Produkcja owoców ekologicznych była na zbliżonym poziomie i wyniosła 25,5 tys. ton.

W opinii FAPA, rozwojowi rolnictwa ekologicznego w Polsce sprzyja stosunkowo czyste środowisko i korzystne warunki klimatyczne, a także unijne dotacje. Unia dopłaca do produkcji ekologicznej żywności od 260 zł na hektar rocznie (dla użytków zielonych), do 1800 zł (dla upraw sadowniczych i jagodowych).

Ograniczeniem dla polskiego rolnictwa ekologicznego jest skala produkcji. Polskie gospodarstwa zajmujące się produkcją warzyw ekologicznych są niewielkie i nie mogą dostarczać tak dużych partii produktów, jak chciałby tego handel. Problemem jest także stosunkowo mały asortyment. Gospodarstwa warzywnicze koncentrują się głównie na produkcji marchwi i buraków. Tymczasem rynek jest zainteresowany także ekologicznymi pomidorami, kalafiorami, brokułami czy papryką.

Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA została utworzona w 1992 roku przez ministra rolnictwa. Zadaniem Fundacji jest wspieranie działań mających na celu rozwój obszarów wiejskich, rolnictwa, rynków rolnych oraz sektorów związanych z rolnictwem. FAPA zajmuje się m.in. działalnością analityczno-badawczą, popularyzatorską oraz informacyjną.

Brak komentarzy: